Távozik Ózdról a Johnson Electric: ismét kormányzati segítség kell a városnak

Johnson ElectricEurópai gyártókapacitásának átalakítása miatt bezárja ózdi gyáregységét Johnson Electric. A gyártás leépítése a tervek szerint több lépcsőben valósulna meg és 2022 áprilisában zárulna – jelentette be ma a cég vezetése.

Döntésüket azzal indokolták, hogy az elmúlt időszakban a piaci kereslet átalakult: a vevők az Ózdon előállított termékek helyett egyre inkább a vállalat automatizált gyáraiban előállított termékeit részesítik előnyben. Ez a piaci keresletváltozás okozta azt, hogy az ózdi üzem működtetése gazdaságilag fenntarthatatlanná vált. A fennmaradó alkatrész- és részegység-gyártást a Johnson Electric más gyáraiba telepítik át.

A döntéssel több száz ózdi ember marad munka nélkül, több száz ózdi család megélhetése és a város működése kerül veszélybe. A drámai helyzet megoldásához ismét kormányzati segítségre van szüksége a városnak. Bő egy évvel ezelőtt (a GE távozásának bejelentésekor) Magyarország Kormánya már bizonyította, hogy fontos számára a város, a helyi polgárok jövője. Ahogy a sajóvárkonyi telephelyre sikerült rövid idő alatt új tulajdonost találni a Wellis Magyarország Zrt. személyében, úgy a Pap úti munkacsarnokok sem maradhatnak sokáig üresen.

Éppen ezért az Innovációs és Technológiai Minisztériumban már meg is kezdődtek az egyeztetések annak érdekében, hogy mielőbb sikerüljön megtalálni azt a szakmai befektetőt, amely legoptimálisabb esetben egyben tartja a gyárat és továbbfoglalkoztatja a jelenlegi munkavállalókat. A cél tehát most is az, hogy ösztönözzük más cégek új telephelyeinek létesítését Ózdon, a munkavállalók át- és továbbképzését, és egyéb továbbfoglalkoztatási lehetőségek keresését, akár az utazási és képzési költségek átvállalásával is.

Ez a váltás azonban nem tud egyik napról a másikra megtörténni. A lehetséges befektetőjelöltekkel való tárgyalássorozatok, valamint a megfelelő pénzügyi támogatási konstrukciók kidolgozása időt vesznek majd igénybe. Ennek előre haladtáról folyamatosan tájékoztatni fogom a város lakosságát!

Ózd, a mi közös ügyünk!