Tisztelt Olvasó!

Nyugat-Borsod ezerarcú vidékének településeit járva még mindig rácsodálkozom arra, hogy mennyi természeti szépség, gazdag történelmi és építészeti örökség vesz körül bennünket. Gyakran a messziről hozzánk érkező vendég ébreszt rá bennünket, hogy annyi mindent nem veszünk észre a minket körülvevő csodákból. Megélhetésünk, boldogulásunk érdekében végzett napi teendőink gyakran másfelé terelik a figyelmünket, néha észre sem vesszük azt, ami csak egy karnyújtásnyira van tőlünk. Pedig a csodák itt vannak, a mélyen gyökerező bányász-kohász, erdőműves múltunkkal együtt.

Így vagyunk ezzel mind, akik itt élünk a Sajó, a Hangony, a Bódva és az Éger völgyében, a bükki Hegyháton, vagy éppen az Aggteleki-karszt dombjai közt. Jól tudjuk, hogy nem könnyű errefelé az élet, mégis ragaszkodunk gyökereinkhez, büszkék vagyunk hagyományainkra, és mindennapjainkat is ennek tudatában éljük. Tudjuk, tapasztaltuk, hogy bármely korszakában a magunk történelmének, csak együtt, erős közösségeinkkel, közös erővel érhetjük el céljainkat.

Vidékünk fejlesztése mindannyiunk közös érdeke. Ha nyitott szemmel járunk, számtalan jelét tapasztalhatjuk annak, hogy jó úton haladunk.

Több mint húsz éven átívelő pedagógusi és népművelői pályafutásom, valamint tizenöt éves múltra visszatekintő megyei közgyűlési-, illetve országgyűlési képviselői munkám során sok-sok közösséget érintő gondra és problémára találtunk megoldást együttes erővel.

Az elmúlt időszakban közös tevékenységek révén dinamikusan fejlődő kistelepülésekkel, összetartó közösségekkel és számtalan olyan ötlettel és kezdeményezéssel találkoztam térségünkben, amelyek a földrajzilag különböző adottságú kistérségek tradicionális, kulturális, néprajzi vagy akár életformabeli értékeire, illetve azok sokszínűségére alapoznak.

A magyar állam és az Európai Unió pályázati támogatásainak köszönhetően számtalan fejlesztés és beruházás valósult meg térségünkben. Fontos mérföldkőnek számít gyermekeink számára minden egyes óvodaépítés, iskolafelújítás, és játszótér létesítés. Ugyanilyen lényeges mindennapi életünk jó közérzetéhez a jól járható út, járda és gondozott közterület.

Helyi közösségeink indokolt elvárásai váltak valóra, hiszen megannyi település gazdagodott új közösségi terekkel, felújított hivatalokkal és orvosi rendelőkkel. Mindezek mellett elsődleges célunk volt a helyi vállalkozások megerősítése; megfelelő infrastruktúrával, felkészült munkaerővel és korszerű technológiával. Ebben rejlik térségünk hosszú távú élhetőségének a záloga.

Mindenkit jó érzéssel tölt el, ha van értelme a munkájának. A megkezdett munkának pedig csakis akkor van értelme, ha maradandót alkot, a jövőbe mutat és eredményesen zárul.

Megyénk 3. sz. választókerülete 71 települést foglal magába sok tízezer családdal együtt. Gazdag kulturális-, ipari-, történelmi emlékek, érintetlen természeti környezet; régiónkat ez teszi egyedivé. Vidékünk területi adottságaiban kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. Ahhoz, hogy mindezt kamatoztatni tudjuk, kezünkben kell tartanunk saját sorsunk alakítását, hiszen itt élünk, és itt dolgozunk… Nyugat-Borsod, a mi otthonunk.

Köszönöm, hogy időt és figyelmet szentel a kiadványunkra, jelét adva ezzel is, hogy érdeklődéssel kíséri munkámat.

Üdvözlettel:

Riz Gábor