A magyar gazdaság jól teljesített az elmúlt két évben

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozói fórumról Ózdon Riz Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozói fórum után tartott sajtótájékoztatón Ózdon, a Digitális Erőműben 2022. március 8-án. Jobbról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j3) és Max Aicher, az Aicher cégcsoport -a cégcsoport tagja az Ózdi Acélművek Kft. is- elnöke. Fotó: MTI/Vajda János (Ózd, 2022. március 8.) A magyar gazdaság jól teljesített az elmúlt két évben, Magyarország az ötödik helyen áll Európában a múlt évi 7,1 százalékos növekedéssel – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Ózdon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozói fórum után tartott sajtótájékoztatón.

Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a magyar munkaerőpiac képes volt továbbfejlődni – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: a foglalkoztatási ráta a 2019 utolsó negyedéve és 2021 második féléve közötti időszakban átlagosan 73 százalékos volt, és a foglalkoztatás Magyarországon növekedett a legjobban az Európai Unióban.

Palkovics László kiemelte: mindez alapvetően a vállalkozásoknak köszönhető, amelyek hittek a jövőben, és igénybe vették az egyébként közösen kidolgozott támogatásokat. A segítségek között említette, hogy a kormány beruházási támogatást biztosított azoknak a vállalatoknak, amelyek nem halasztották el a tervezett fejlesztéseket, és vállalták, hogy nem építik le munkavállalóikat.

Palkovics László nagyon fontos mutatónak nevezte a GDP-hez viszonyított beruházási rátát, amely Magyarországon 28-29 százalékos már 2019 óta, és ebben az évben tovább fog növekedni. A miniszter szólt arról is, hogy kidolgozták az ózdi ipari park koncepcióját, 50 százalékban a kormány, 50 százalékban az Ózdi Acélművek Kft. forrásaiból. Az ipari park mellett kamionparkot hoznak létre, és tárgyalnak a megfelelő vasúti háttérről is – tette hozzá.

Elismerően szólt arról, hogy az Ózdi Szakképző Centrum iskolái a vállalati igényeknek megfelelő szakembereket képeznek, a duális képzésben részt vevők aránya 96 százalékos. Elmondta azt is, hogy a Miskolci Egyetemmel kompetenciaközpont kialakítását kezdték meg Ózdon.

Riz Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője ismertette: Ózdnak biztos jövőképet szeretnének kialakítani úgy, hogy a hagyományos iparágak és az újszerű technológiát alkalmazó cégek is egyidőben jelenjenek meg, foglalkoztatva a szakképzési centrum és a Miskolci Egyetem által képzett szakembereket.

“Számunkra az is alapvetés, hogy kormányzati segítséggel hogyan tudjuk kialakítani a szükséges infrastruktúrát ahhoz, hogy Ózd gazdasága organikusan, szervesen bekerüljön a körforgásba” – fogalmazott a képviselő.

Max Aicher, az Aicher cégcsoport elnöke (a cégcsoport tagja az Ózdi Acélművek Kft. is) az ózdi sajtótájékoztatón bejelentette: karitatív nonprofit társaságot alapít a helyi, tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalok támogatására.